Sebzeler

Pırasanın Yararları ve Zararları

Romalılar zamanında keşfedilen ve sarımsak ailesinde yer alan pırasa, özellikle kış aylarında yetişen önemli bir bitkidir. Bu bitki Romalılar döneminde akşam yemeğinde iyi bir uyku düzeni için tüketilirken psikolojik bozuklukların giderilmesine yönelik de kullanılmaktadır. Türk toplumunda da sıkça kullanılan bu bitkinin yemeği, böreği ve daha pek çok çeşidi yapılmaktadır. Peki pırasanın yararları ve zararları nelerdir?

Genel Olarak Pırasanın Yararları Nelerdir?

40-50 cm aralığında bir boyu bulunan pırasanın yararları saymakla bitmemektedir. Genel olarak bu faydalarını sıralayacak olursak aşağıdaki gibidir. 

  • Bu bitki sinir sistemini güçlendirmektedir. İçerisinde bulunan folik asit, magnezyum ve potasyum sayesinde sinir sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Bu değerler sayesinde bireylerin beyin hafızası, konsantrasyonu ve bilgi işleme hızı önemli ölçüde gelişmektedir.
  • Yapılan araştırmalarda pırasanın kansere karşı koruduğu da ortaya çıkmıştır. Bu bitki içinde bulunan pek çok içerik sayesinde kanser önleyici ve tedavi edici olarak bilinmektedir.
  • Pırasa vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktadır. İçinde bulunan A vitamini sayesinde kandaki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin oluşumu artmaktadır. Ayrıca hücrelerin oksijen taşıma kapasitesi geliştirmekte ve bu sayede enfeksiyonla savaşmaktadır.
  • Pırasa potasyum bakımından zengin bir bitki olduğu için yüksek kan basıncını düşürmektedir.
  • Bu bitkinin cilde de faydası bulunduğu için kozmetik ürünlerin yapımında da kullanılmaktadır. Ayrıca pırasa içinde bulunan C vitamini, demir, manganez ve folat saç sağlını korumaya yardımcı olmaktadır. Saç kökünü güçlendirerek saçların dökülmesinin önlemekte ve yenilerinin çıkmasına yardımcı olmaktadır.
  • Pırasa kolesterolün bağırsakta emilimini azaltmakta ve kandaki kolesterolü düşürmektedir. Bu durum sayesinde de kan damarlarında yağ birikmesi önlenmektedir.
  • Pırasa kansızlığa iyi gelmektedir. Bu bitki, hemoglobin üretilmesi adına gerekli olan demir mineralleri içermektedir. Bu sayede anemi hastalığı önlenmektedir. Ayrıca pırasada C vitamini de bulunmaktadır. Bu da demir minerallerinin vücuda emilimi kolaylaşmaktadır.
  • Pırasa, iltihap ve virüsü önlemektedir. Pırasanın suyu; gut hastalığı, eklem iltihabı ve idrar yolu rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığa iyi gelmektedir.
  • Pırasa, tüm vücudu ve özellikle bağırsakları toksinlerden arındırmakta ve vücudu temizlemektedir.
  • Pırasa az kalori içermesi ve tok tuttuğu için kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
  • Pırasanın kalp ve damar hastalıklarına da faydalı olduğu bilinmektedir. İçerdiği besin değerleri sayesinde kandaki homosistein seviyelerini önemli ölçüde düşürmektedir.
  • Pırasa içerdiği kalsiyum ve magnezyum mineralleri sayesinde kemikleri güçlendirmekte ve kemik sağlığını geliştirmektedir.
Okumanızı Öneririz;  Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Genel Olarak Pırasanın Zararları Nelerdir?

Pırasanın zararları da bulunmaktadır. Çünkü bu bitki mineral bakımdan oldukça zengindir. İyi bir idrar söktürücü olması nedeni ile aşırı tüketimi sonucunda vücudun sıvı dengesini bozabilmektedir. Bu durum da ishale yol açabilmektedir. Ayrıca aşırı tüketilmesi gaz ve şişkinliğe de neden olmaktadır. Bunların dışında fazla tüketim nedeni ile mide yanmasına sebep olmaktadır. Yine içinde yer alan bazı bileşenlerden dolayı bazı ilaçlar ile etkileşime geçebileceği için doktor kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir. Pırasanın yararları ve zararları bilinerek tüketilmesi gerekmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu