Bitkiler

Ihlamurun Yararları ve Zararları nelerdir?

Ihlamurun yararları ve zararları nelerdir? Ihlamur, ıhlamur ağacında yetişip bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Düzenli kullanılması durumunda stresten uzaklaştırıp sinirlerin yatıştırılmasını sağlar. Ihlamur; kurutulmuş olarak ya da bitkileri ile demlenerek tüketilebilir. Ihlamuru tüketirken bir miktar limon suyu kullanma bağışıklık sistemini güçlendirir. Deri hastalıklarının sebep olduğu kaşıntıları gidermek için uygulanır çiçekli cilt kremleri kullanılmaktadır.

Ihlamurun Yararları

Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileşmek için terleme önemlidir. Bu terlemeyi sağlamak için ıhlamur kullanılmaktadır. Ateş düşürür, öksürüğe iyi gelir, grip ve nezleyi İyileştirmekte fayda sağlar. Migreni ve kaygıyı azaltır, bağırsak bozukluklarına, kan basıncı yüksekliğine kas ağrılarına iyi gelir. Boğaz ağılarını iyileştirip hazımsızlığa iyi gelir. Kalp çarpıntısına iyi gelir ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ihlamur, balgam söktürücü etkisi ile ön plana çıkmaktadır. Saçı besleyip cilt sağlığını korur, güçlü sakinleştirici etkisi ile antidepresanlara alternatiftir. Bağışıklığı güçlendirir. Ihlamur çayı tüketirken taze olarak tüketmeye dikkat edilmelidir.
Saç bakımında kullanmak için; Ihlamur çayı ile saç yıkarken kullanarak kafa derisinde oluşmuş bakterileri ve deri hastalıklarına kolaylıkla dışarı atarak kurtulmaya sağlayabilirsiniz. Eğer saçlarınız ıhlamur ile yıkarsanız saçlarınız kolay taranıp, normale göre daha parlak ve daha sağlam olduğunu görebilirsiniz. Ihlamur, saç dökülmesinin önüne geçerek saçlarınızı güçlendirerek gürleşmesini sağlayabilirsiniz.
Cilt bakımı yapmak için; içeriğinde ıhlamur barındıran kremleri cilde sürdüğünüz de cildinizin yumuşayıp tek ton olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Cilt sorunlarınızın altında ciddi sorunlar yatmıyorsa kesin çözüm olacaktır.

Ihlamurun Zararları

O herhangi bir kalp rahatsızlığı varsa ya da geçmişte yaşandıysa ıhlamurun yoğun tüketilmesi kalbi etkileyeceğinden kalp rahatsızlığı olan kişilerin kullanmadan uzak durması gerekmektedir. Alerjik reaksiyon yaratma sebebi olduğundan mutlaka kontrollü kullanmalıdır. Anemi yaşayan kişilere ve emziren annelere önerilmez. Hali hazırda kullanılan bir ilaç varsa ıhlamurun kullanılması ilacın etkilerini azaltacağından önerilmez. Eğer yemekten sonra ıhlamur içilirse midenin hazmetmesini güçleştireceğinden yemekten hemen sonra tüketilmemelidir. Basımı kaldıramıyorum, halsizliğim var gibi şikayetler varsa ıhlamur tüketilmemelidir çünkü ıhlamur uyuşukluk yapar. Ihlamurun yan etkileri; uzun süre kullanılırsa kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilir, cilde gereğinden fazla temas tahrişe neden olabilir, emziren annelerin sütünde azalma görülebilir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi ıhlamuru da fazla tüketmek zarara yol açmaktadır. Hemen iyileşilsin diye tüketilen fazla ıhlamur iyileşmek yerine daha fazla hastalığa yol açacaktır. Uzmanlar günde üç bardaktan fazla ıhlamur içilmesini uygun bulmamaktadır. Gün içerisinde tüketilen fazla miktarda ıhlamurun kan basıncını yükselttiğine, ishale, vücudun ishalle birlikte su kaybetmesine ve kalp hastalıklarına sebep olduğunu keşfetmişlerdir. Fazla ıhlamur tüketime vücudu yorabilir. Uyku yapma etkisi olduğundan sindirimi yavaşlatabilir bu sebeple öğünlerin aralarında tüketilmesi uygun olacaktır. Ihlamur çayına 10 dakikadan fazla bekletmek hem rengi hem de içerisindeki faydalı maddelerin yok olmasına sebep olacaktır.

Okumanızı Öneririz;  Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir? Keten Tohumun Bilinen 10 Faydası!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu