Bitkiler

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Zencefil (Zingiber officinale); yeraltı kökü veya zencefil kökü veya sadece zencefil olarak bilinir. Bu makalemizde Zencefilin faydaları nelerdir onlardan bahsedeceğiz. Zencefil; Yüzyıllardır yaygın bir şekilde kullanılan çiçekli bir bitkidir. Faydaları oldukça çok olması nedeniyle alternatif tıpta kullanıldığı kadar baharat olarak da kullanılabilir. Kakule, galangal ve Zerdeçal gibi zencefiller familyasında olan bit bitkidir.

Araştırmacılar Zencefilin Sağlık Faydaları Hakkında Neleri Biliyor?

Zencefil; güçlü bir aromatik ot ve C vitamin, magnezyum, potasyum, bakır ve manganezin doğal bir kaynağıdır. Şifalı çay yapmak için birkaç taze zencefil kullanılabilir. Pişirmek için genellikle en iyisi taze zencefil köküdür, ancak toz zencefil veya zencefil hamuru uzun süreler boyunca kolaylıkla saklanabilecek mükemmel alternatiflerdir.

Modern bilimsel araştırmalar zencefilin güçlü antioksidan, anti-inflamatuar ve antikanser özellikleri sayesinde sayısız sağlık faydası olduğunu gösteriyor.

Zencefildeki ana biyoaktif madde [6] -gingerol’dür – zencefil olarak da bilinir. Kimyasal olarak kapsaisin (biberdeki ana biyoaktif bileşen) ve piperine (karabiberdeki ana biyoaktif bileşen) ile ilgilidir. Gingerol kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve güçlü bir antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanser özelliği olduğu bilinmektedir .

Bununla birlikte, daha yeni çalışmalar, zencefilde doğal olarak bulunan bileşiklerin biyoaktif bir ailesinin, zenceol ve ilgili bileşiklerle karşılaştırıldığında daha güçlü sağlık faydalarına sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Zencefilin Yararları

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Geleneksel olarak zencefilin, mide ve bağırsak sorunlarını gidermek için uzun ve kanıtlanmış bir geçmişi vardır. Bitki tıbbında sindirime yardımcı olduğu ve bağırsak gazının serbest bırakılmasını teşvik ettiği, aynı zamanda mide ve bağırsakların yatıştırıcı ve rahatlatıcı olduğu bilinmektedir.

Zencefil’in ayrıca cerrahi müdahaleler sonrasında veya kemoterapi sırasında bulantı ve GI rahatsızlığının tedavisinde başarılı bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Çalışmalar ayrıca zencefilin, deniz tutması da dahil olmak üzere, hareket bulguları semptomlarını etkili bir şekilde önlediğini göstermiştir.

Zencefil’in hareket hastalığı için yaygın olarak kullanılan ve reçeteli ilaç olan Dramamine’den çok daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi tüm rahatsızlıklara iyi gelir. Şimdi zencefilin faydaları nelerdir madde madde yazalım.

  • Bağırsak Sorunları

Birçok çalışma, zencefilin ağrının hafifletilmesi için etkili olduğunu göstermektedir. Bir çalışmada, katılımcılara iki gram çiğ veya ısı ile işleme tabi tutulan zencefil takviyeleri 11 ardışık gün boyunca verildi. Daha sonra kas hasarının ılımlı bir seviyesini sağlamak için özel olarak tasarlanmış bir ağırlık ile çok sayıda dirsek egzersizi gerçekleştirdiler. Ağrı ve inflamasyon seviyeleri egzersizden önce ve üç gün sonra test edildi. Her iki zencefil de iyi sonuçlar verdi, ancak çiğ zencefilin biraz daha faydalı olduğu görüldü, 24 saat içinde egzersize bağlı ağrı %25 oranında azaltıldı. Zencefilin faydaları nelerdir devam edelim;

Okumanızı Öneririz;  Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

Zencefilin ağrılara faydalı olması içerdiği güçlü antioksidan bileşiklerin (zenceol ve shogaol dahil) bir sonucudur. Bu büyük olasılıkla da katkıda steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar veya NSAID’ler benzer olan anti-enflamatuar ve analjezik özelliklere, de sahiptir fakat yan etkileri yoktur.

Ayrıca, zencefil ekstraktlarının eklem iltihabı düzeylerini düşürerek romatoid artritin hayvan modellerinde eklem şişmesini önlediği kanıtlanmıştır.

Bir çalışmada, diz osteoartriti olan ve orta ve şiddetli ağrıya eşlik eden yaklaşık 250 hasta randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmaya alındı. Katılımcılar 6 hafta boyunca günde iki kez zencefil özünü kontrol altında kullandı. Çalışmanın sonunda, zencefil ekstraktı grubundaki hastalar, kontrol grubundaki kişilere göre ayakta dururken diz ağrısında orta düzeyde bir azalma gördüler.

Diğer birçok araştırmacıya katılanlar, zencefil kullanırken benzer sağlık yararları olduğunu düzenli olarak rapor ettiler. Bunlar kas ağrısında azalma, gelişmiş çeviklik ve hareket ve şişme ve ağrıdaki azalmayı içeriyor.

  • Diyabet’e Yakalanma Riskini Düşürür

    Tip 2 diyabetli 41 katılımcının açlık kan şekeri üzerinde yapılan araştırmalar zencefilin etkileriyle alakalı çok ilginç sonuçlar verdi. 12 hafta süreyle alınan 2 zemin zencefil takviyesi, açlık kan şekerini ortalama yüzde 12 oranında düşürdüğünü gösterdi. Kronik diyabetle ilgili komplikasyonların diğer belirteçleri de azaltıldı.

Zencefilin Faydaları Nelerdir

  • Hafızayı Güçlendirir

    Zencefilin beyin fonksiyonlarını ve hafızayı iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Bir araştırmada orta yaşlı 60 sağlıklı kadında zencefilin beyin fonksiyonlarının çeşitli yönleri üzerindeki faydalarını inceledi. Bu kadınların, iki ay boyunca zencefil kullanılması istendi. Zencefilin faydaları nelerdir kaldığımız yerden irdelemeye devam edelim;

    Katılımcıların hafızaları ve beyin fonksiyonları için üç farklı zaman noktasında – çalışmaya başlamadan önce, bir ay sonra ve iki ay sonra değerlendirildi. Araştırma sonucunda çıkan sonuç, “dikkat ve bilişsel işleme yeteneklerini artırıyor ve hiçbir yan etkisi bulunmuyor.”

  • Kanser Savaşçısı

    Zencefilin faydaları nelerdir sorusunun cevabı en önemli cevabı bizce; Son olarak, zencefil içerdiği biyoaktif bileşiklerle ilgili heyecan verici olan durum kansere karşı güçlü bir savaşçı olduklarıdır.

    Çoğunlukla laboratuar seviyesindeki ön çalışmalar – göğüs, yumurtalık ve kolorektal kansere karşı diğerlerinden daha etkili olabileceğini göstermektedir .

    Bir çalışmada zencefil özütü, “apoptotik hücre ölümü” genlerinin ekspresyonunu artırarak ve normalde bu kanser hücrelerinin gelişmesine yardımcı olacak diğer genleri kapatarak meme kanseri hücrelerinin büyümesini kuvvetle bastırdı. Önemli olan meme hücrelerini olumsuz bir şekilde etkilemedi.

    Bir başka çalışmada, meme kanseri hücre dizilerinin metastaz olarak bilinen diğer bölgelere göç etme yeteneği üzerine etkileri incelendi. Artan dozda gingerol ile meme kanserinin yavaşlatıldığı görüldü.

    Bu bulgular ve diğerleri, zencefillerin doğal olarak oluşan biyoaktif maddelerinden bir veya daha fazlasına dayanan tedavilerin, yakın gelecekte meme kanseri tedavisinde güçlü sağlık faydaları olabileceğini düşündürmektedir.

    Diğer bir deyişle, bu laboratuvar modelinde kolon kanserinde zencefil tedavisi tümör oluşumunu önemli ölçüde yavaşlattı .

    Kansere karşı savaşma kabiliyetimizde tümör olarak adlandırılan bağışıklık hücreleri ortaya çıkıyor. Ne kadar çok tümör sızarsa, o kadar aktif olurlarsa, hastanın verdiği cevap o kadar iyi olur. Zencefil insan sağlığı üzerinde çok yönlü etkilere sahiptir.

Kanser Savaşçısı olan Kivinin Faydaları Nelerdir incelemenizi öneririz.

  • Mide Şişkinliğine İyi Gelir

    Zencefili mide bulantısına karşı etkili bir savaşçı olarak bilmiyorsanız şu an okuduklarınızdan sonra mideniz her bulandığında bu aklınıza ilk gelen zencefil olacaktır. Ancak faydaları sadece mide için değil: Zencefil sindiriminize de faydalı oluyor ve karnınızı rahatsız şişkinlikten alıkoyuyor. Aşırı gazdan arındırır, zencefil sindirimi artıracak mide suları ve sindirim organlarını uyarır. Artı olarak, proteinleri parçalamaya  yardımcı olan zingibain enzimini içerir.

  • Doygunluğu arttırır

    Birçoğunuz, özellikle de evde çok zaman geçiren kadınların, gün boyunca küçük atıştırmalıkları alışkanlık haline getiriyor. Ve bütün bu kalori nereye gidiyor? Evet, tabiki kiloya dönüşüyor. Zencefilin tokluk hissi üzerinde etkili olduğu söylenmektedir. Bu bitkiden bir kaşık yemek açlık dürtüsünü azalttığı söyleniyor. Unutmayın tok hissederseniz az yersiniz. Kilonuz ise kontrol altında olur.

Başka Zencefilin Faydaları:

  • Kolesterol düzeylerini düşürür.
  • Trigliserid düzeylerini dengeler.
  • Anti kanser özelliklerini içerir.
  • Gastroentital rahatsızlıkları tedavi eder.
  • Kan pıhtı oluşumunu önler.
  • Eklem ağrısını azaltır.
  • Romaztizmal hastalıklara iyi gelir.

Ne Kadar Yenmelidir?

Zencefili kullanırken, günde yememiz gereken sağlıklı ölçüyü bilmemiz gerekir her şeyin fazlasının zararlı olduğunu unutmamamız gerekiyor. Maksimum olarak günde 4 gramla sınırlandırılması öneriliyor. Ancak, hamile kadınların günde 1 gram yemeleri önerilmektedir.

Zencefil

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Bu bitki diğer sağlık faydalarıyla birlikte kilo vermeye yardımcı olur. Ancak, aşağıda belirtilen şartlar geçerliyse temkinli olmak gerekir.

  • Diyabet, ciddi kalp rahatsızlıkları ve kanama rahatsızlıkları çekenler, zencefilleri günlük olarak tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Aynı çizgide, kan şekeri seviyelerinin düşmesi ve hipoglisemiye neden olma riski olduğu için bitki kombine edilmemeli ve diyabetik ilaçlarla tüketilmemelidir.
  • Hipertansiyon için reçeteli ilaç kullanırken, hipo-gerginliğe neden olabileceğinden zencefil yemeyin.
  • 2 yaşın altındaki çocuklara zencefil vermeyin.

Zencefil, kesinlikle kilo kaybına yardımcı olabilecek nispeten güvenli ve zararsız bir bitkidir. Sağlık adamlar, bu kökün herhangi bir yan etki korkusu olmaksızın kilo kaybını tedavi etmek için kuru veya doğal formda yutulabileceğini doğruluyor. Hassas kişiler, tüketimin ilk birkaç gününde mide yanması, ağızda tahriş gibi hafif yan etkiler yaşayabilir. Böyle bir belirti ile karşılaşırsanız, kullanmayı bırakın. Kilo vermenizin doğal bir yolunu arayanlardan biriyseniz, evinize bu bitkiyi mutlaka sokmalısınız. Bir fincan çayda veya kahvaltıdan önce ufak bir parça çiğneyerek, birkaç hafta içinde kendinizdeki dönüşüme şaşıracağınıza eminiz. Lütfen bizimle aşağıdaki yorum bölümünde deneyimlerinizi paylaşın.

Zencefilin faydaları nelerdir adlı makalemiz burada sona ermiştir. Okuduğunuz için teşekkür ederiz, lütfen yorumlarınızı eksik bırakmayınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu