Meyveler

Muzun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Muzun Sağlığımıza 7 Faydası

Muzun Yararları Nedir? Muz Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Günde En Fazla Kaç Muz Yenir?

Bu makalede muzun faydaları ve zararları nelerdir enine boyuna değineceğiz. Muz, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir. Düzenli aralıklarla muz yemek kan basıncını düşürmenize ve kanser ve astım risklerini azaltmanıza yardımcı olabilir. Günümüzde muz en az 107 ülkede yetiştirilmektedir ve dünyadaki gıda ürünleri arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Parasal değeri vardır. Amerikalılar, elma ve portakaldan daha çok muz tüketiyorlar. Dünyada o kadar çok muz tüketiliyor ki, insanların şu soruyu sormaları şaşırtıcı değil: Muz sağlığımıza faydalı mı?

Muz başlıca kalp sağlığının iyiye gitmesine ve düzenliliğini teşvik etmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, insan vücudunda kötüye giden sağlık risklerini onarıyor. Bir muzun antioksidan ve elyafı vardır. Aynı zamanda manganez, potasyum, C vitamini ve B vitamini içerir. Muzdaki besin seviyesi olgunlaştıkça artar.

Muz, kaslarınızı geliştirmek için gerekli olan mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Spor yapmanıza rağmen kaslarınız gelişmiyorsa, magnezyum eksikliğiniz olabilir. Muz yemek size besin maddeleri verecek ve kasların kasılmasına ve rahatlamasına yardımcı olacak ve yağsız kasları oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Muz ayrıca vücutta depolanan yağları serbest bırakan ve işleyecek olan magnezyum içermektedir.

  • Potasyumun sağlığımıza yararları

Muz potasyum denilen mineraller açısından zengindir. Bu mineral vücuttaki sıvı seviyelerinin korunmasına yardımcı olur ve besin maddelerinin ve atık ürünlerin hücrelere girmemesini önler, çünkü bu mineral oldukça önemlidir.

Okumanızı Öneririz;  Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir?

Potasyum kasların kontrole ve sinir hücrelerine cevap vermesine yardımcı olur. Kalbi düzenli olarak dayatır ve sodyumun kan basıncına olan etkisini azaltabilir.

Potasyum, yaşlandıkça böbrek taşlarının oluşma riskini azaltabilir. Buna karşılık, sağlıklı böbrekler doğru miktarda potasyumun vücutta tutulduğundan emin olurlar.

Bir orta boy muz 422 miligram potasyum içerir.

muzun faydaları ve zararları nelerdir

  • Muzun sağlımıza faydaları

Muz yüksek potasyum, iyi düzeyde protein ve diyet lifi içerirler. Aşağıda maddeler halinde sağlığımıza ilişkin muzun faydaları ve zararları nelerdir şöyle izah edelim.

1- Kan basıncı

Düşük sodyum alımının sürdürülmesi kan basıncını düşürmek için şarttır, ancak artan potasyum alımı vazodilatasyon etkileri nedeniyle de o kadar önemli olabilir. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketine göre, ABD’li yetişkinlerin %2’den azı günlük 4700 mg öneriyi karşılıyor. Ayrıca, yüksek bir potasyum alımı, tüm nedenlerden ölenlerin %20’sinde azalma ile ilişkilidir.

2- Astım

London Imperial Koleji tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde sadece bir muz yiyen çocukların astım olma olasılığının %34 daha düşük olduğu belirtildi.

3- Kanser

Çocuklar ilk iki yılında muz, portakal ve portakal suyunun tüketirlerse çocuklarda lösemi gelişme riskini azaltabilir. Muz gibi sebze ve meyvelerden alınan yüksek lif alımları kolorektal kanser riskini düşürür.

4- Kalp sağlığı

Muzdaki lif, potasyum, C vitamini ve B6 içerdiğinden kalp sağlığına iyi gelir. Vanderbilt Tıp Fakültesi’nde klinik bir tıp profesörü olan Mark Houston’a göre, potasyum alımının artması yanında sodyum alımının azalması da bir kişinin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için yapabilecekleri en önemli diyet değişikliği olduğunu gösteriyor.

Yapılan bir araştırmaya göre günde 4069 mg potasyum tüketenlerin, kalp hastalığından ölme riski, daha az potasyum tüketenlere göre (günde yaklaşık 1000 mg) kıyasla %49 daha düşük.

Yüksek potasyum alımı, inme riskini düşürür, kas kütlesi kaybına karşı koruma sağlar, kemik mineral yoğunluğunun korur ve böbrek taşlarının oluşumundaki azalma ile de ilişkilidir.

Okumanızı Öneririz;  Eriğin Yararları Ve Zararları

5- Diyabet

Çalışmalar, yüksek lifli diyetleri tüketen tip 1 diyabetiklerin kan şekeri seviyesinin daha düşük olduğunu ve tip 2 diyabetlilerin kan şekeri, lipit ve insülin düzeylerini iyileştirdiğini göstermiştir. Bir orta muz yaklaşık 3 gram lif sağlar.

6- Sindirim sistemi sağlığı

İshal tedavisinde elma posası ve muz gibi mülayim gıdalar önerilir. Potasyum gibi elektrolitler ishal sırasında çok miktarda kaybedilir ve etkilenen kişilerin zayıflamasına neden olabilir. Muz bu kayıp besinlerin yerini alabilir. Muz ayrıca düzenli tuvalete çıkmayı ve potasyum depolarını yenilemeye yardımcı olabilir.

7- Hafızayı koruma ve mutluluğu arttırma

Muz ayrıca triptofan’ı da içerir; bu amino asit, hafızayı korumak ve ruh halinizi arttırmada rol oynayan bir amino asittir.

  • Muzun beslenme profili

Bir muz porsiyonu 126 gram olarak kabul edilir. Bir muz porsiyonunda 110 kalori, 30 gram karbonhidrat ve 1 gram protein bulunur. Muz doğal olarak yağ, kolesterol ve sodyum içermezler.

Muz çeşitli vitamin ve mineraller sağlar:

  • B6 vitamini – 0.5 mg
  • Manganez – .3 mg
  • C vitamini – 9 mg
  • Potasyum – 450 mg
  • Diyet Fiber – 3g
  • Protein – 1 gr
  • Magnezyum – 34 mg
  • Folate – 25.0 mcg
  • Riboflavin – .1 mg
  • Niasin – .8 mg
  • A vitamini – 81 IU
  • Demir – .3 mg

Yetişkinler için önerilen potasyum alımı günde 4.700 miligramdır.

  • Diyetinize daha fazla muz eklenmesi

Sabah tahılınıza veya yulaf ezmesine dilimlenmiş bir muz eklerseniz, daha sağlıklı kahvaltı yapabilirsiniz.

Muz yıl boyunca taze kalabilir. Diğer meyvelerden farklı olarak, muzun olgunlaşma süreci toplandıktan sonra yavaşlamaz. Muzlar oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Sıcaklık arttıkça, daha hızlı muz olgunlaşır. Bununla birlikte, olgunlaşmayı yavaşlatmak için muz soğutulmalıdır. Muzun dış kabuğu koyulaştırılacak, ancak muzun kendisi daha da sağlam kalacak. Daha hızlı olgunlaşmayı teşvik etmek için muzu oda sıcaklığında kahverengi bir kağıt torba içine yerleştirin. Sabah tahılınıza veya yulaf ezmesine dilimlenmiş bir muz eklerseniz, daha besleyici bir kahvaltı yapmış olursunuz. Elma posası gibi, olgunlaşmış marmelat, yağ veya tereyağı yerine pişmiş ürünler olarak kullanılabilir.

Okumanızı Öneririz;  Elmanın Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalığa İyi Gelir?

Muzun Faydaları ve Zararları Nelerdir tezimizde şimdi Zararları bölümüne geçiş yapalım.

  • Muz hangi koşullarda zararlı

Kalp hastalığı için en sık verilen bir ilaç türü olan beta-blokerler, kanda potasyum seviyelerinin artmasına neden olabilir. Muz gibi yüksek potasyum gıdalar beta bloker kullanırken azar azar tüketilmelidir.

Çok fazla potasyum tüketilmesi, böbrekleri tam olarak fonksiyonel olmayan kişiler için zararlı olabilir. Böbrekleriniz fazla potasyumu kandan alamazlarsa ölümcül sonuç doğurabilir.

“Kalp hastalığı ve hipertansiyon için kullanılan bazı ilaçlar, potasyum seviyelerini artırabilme potansiyeline sahiptir. Örneğin, Labetalol gibi belirli beta blokerleri, lisinopril ve Losartan gibi aldosteron hormonu eylemlerini engelleyerek etkili ilaçlar ve spironolakton gibi belirli diüretikler ve Eplerenone: Bu sadece kısmi bir listedir ve potasyum düzeyleri endişe konusu olursa doktorunuza danışmalısınız. ”

Bazı insanların muza alerjisi olabilir. Muz alerjisi olan biri muz yerse, ağız ve boğazda kaşıntı, ürtiker , şişme ve hırıltı gibi belirtiler görülebilir. Muz bazı insanlarda migreni tetikleyebilir. Sıklıkla migren ağrısı yaşayan insanlara günlük yarım muzdan daha fazla yememesi önerilir. Muz ayrıca çok miktarda lif içerir. Çok fazla lif yemesi şişkinlik, gaz ve mide kramplarına yol açabilir.

Makale hazırlanırken Vikipedi den yardım alınmıştır. İlgili Link; Muzun Faydaları ve Zararları Nelerdir 

Makalemiz burada sona ermiştir, geniş bir hazırlıkla yaptığımız “Muzun Faydaları ve Zararları Nelerdir” makalesi umarımız sizin işinizi görmüştür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu