BitkilerVitaminler

Potasyumun Faydaları ve Potasyumun Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Potasyumun Faydalarından bahsetmeden evvel Potasyum nedir onu kısaca anlatmak gerekir. Potasyum kas gelişiminde önemli etken olan bir mineraldir. Yeterli miktarda alındığı vakit hücreler ve dokuların devamlı çalışmasını destekler. Potasyum et ve süt ürünlerinde ve balıklarda bulunmaktadır.

Potasyumun Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kaslarda zayıflık, yorgunluk hissi varsa veya düşük kalp ritmi ve yavaş refleksleri varsa potasyumun eksik olduğunun sinyalini veriyor. Et ve süt ürünleri gibi potasyum bakımdan zengin olan yiyecek ve içecekleri tüketerek alınabilir.

Dipnot: Şayet böyle bir sorununuz varsa önce doktora danışmanız gerekir. Buradaki yazılanlar bir reçete değildir

Potasyumun Faydaları
Potasyumun Faydaları Nelerdir

Potasyum İçeren Besinler Nelerdir?

Patates, patates kabuğu, erik, ıspanak, domates, beyaz mantar, kereviz, kayısı, kuru kayısı, fındık, kabak, muz, kivi, avokado, şalgam suyun gibi besinlerin içeriğinde potasyum bulunmaktadır. Şimdi Potasyumun faydalarını irdeleyelim.

Potasyumun Faydaları

  • Sodyumun tansiyon üzerindeki zarar verici etkilerini dengelemektedir.
  • Kas kasılmalarını, reflekslerini ve kalp atışlarını düzenler.
  • Sıvı dengesini sağlamakta önemli rolü vardır.
  • Besin maddelerin hücrelere taşınmasını sağlar ve atıklarını da hücrelerin dışarı çıkarmasına yardımcı olur.
  • pH dengesini korumasını destekler.

Şimdi potasyumun Faydalarını bilinen hastalıklar etkilerinden bahsedelim.

Felç; Beynin fonksiyonlarını normal seviyelerde olmasını sağlayan yegane minerallerden bir tanesi potasyumdur. Potasyum beyine daha fazla oksijen girmesini sağlar bu sebeple bilinçsel aktivitenin gerçekleşmesini sağlayan nöronları uyarılmasını sağlar. Halkımız muza neden beyin yiyeceği dediklerini anladınız mı? Muzdaki potasyum seviyesi çok fazladır.

Felç gibi hastalıklar geçiren insanların bu minerallerin düşük olması tesadüf değildir. Potasyum bir çeşit damarları genişletme gibi bir etkiye sahiptir haliyle pıhtılaşma ve tıkanma gibi sorunlar azaltır. Yani Felç riskini düşürür.

Bahsi geçilen Muzun Faydaları Nelerdir incelemenizi öneririz.

Düşük Kan Şekeri; Eğer vücutta potasyum seviyesi düşerse kan şekeri de düşer. Kan şekerinin düşmesinin belirtileri yukarıda potasyum eksikliğin belirtilerinde yazdığımız gibi terlemeye, baş ağrıları, halsizlik ve yorgunluktur. Böyle durumlardan kurtulmak için önce doktora gidilmesi gerektiğini tekrar belirterek sodyum ya da potasyum alımı gerekmektedir.

Okumanızı Öneririz;  Hurmanın Faydaları Nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Zararları var mı?
Potasyumun Yararları
Potasyumun Faydaları

Kemik Sağlığı:  Vücuttaki kemiklerin güçlenmesindeki katkısı en az kalsiyum kadar bulunmaktadır. Potasyumun içeriğinde bulunan bazı özellikler sayesinde vücuttaki bazı asitleri etkisiz hale getirir. Bu asistler kemikleri güçlenmesini sağlayan kalsiyum depolarını ve kalsiyum kullanımını engellemektedir. Araştırmalara göre potasyum bakımdan zengin olan besinleri tüketerek kemiklerdeki minerallerin yoğunluğunu arttırır ve kemikleri hem güçlendirir hem de sağlığını korur. Potasyumun faydalarını irdelemeye devam edelim;

Kan Basıncı: Potasyum sodyuma normal kan basıncı ayarlamasına yardımcı olur. Potasyum kan basıncının dengelemesinde önemli etkendir. Potasyum sayesinde de kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi hastalıkların oluşmasını engeller. Daha önce anlattığımız gibi damar genişletme gibi bir etkisi olduğu için kan basıncının yükselmesini azaltır.

Kas Gücü: Potasyumun faydalarından birisi kas dokularının gelişimini destekler. Potasyumun en önemli özelliklerinden bir tanesi hücrelerin gelişimini uyarmaktadır ve uyarmak için de metabolik enerjiyi kullanır.

Kaygı ve Stres: Potasyum vücutta bulunan bir çok hormonu dengelemektedir. Kortizol ve adrenalin gibi bir çok strese bağlı hormonların gereğinden fazla salgılanmasını engelleyebilir. İşte potasyumun faydalarının bize göre en önemlisi kaygı, stres gibi durumlarda iyileşmek için harika bir etkiye sahiptir. Potasyum için bir çeşit rahatlatıcı diyebiliriz.

Potasyumun faydaları adlı makalemiz burada sona ermiştir, Okuduğunuz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu