Yararlı Bilgiler

Süt Tozu Zararları Nelerdir?

Yaygın olarak klasik Nescafenin yanında kullanılan süt tozunun yararlar ve zararları nelerdir?

Günün ilk ışıklarında Klasik Kahvenin yanında acısını seyreltmek için kullandığımız süt tozu zararları konusundan bahsedelim. Süt tozunu kahve ile beraber tükettiğimiz başlıca gıdalardan bir tanesidir.

Süt Tozunun Zararları

Süt Tozu Zararları Nelerdir?

Süt tozu her ne kadar severek tüketsek de kullandığımız süt tozun zararlarını inceleyelim ki kendimize daha çok dikkat edelim.

  • İçerisinde bulunan mısır şurubu gibi katkısal maddelerden ötürü şeker hastalıkları gibi benzer hastalıklara neden olmaktadır.
  • Süt tozun içerisinde bulunan tatlandırıcı gibi işlenmiş şeker maddeleri vardır bu da bağımlılık gibi sorunlara yol açar.
  • İçinde Dipotasyum Fosfat maddesi yer almaktadır ve bu madde böbrek hastalıklarına neden olur. Süzülmesi zor olan maddeleri süzemediği için böbreklere zarar vermektedir.
  • Yine Dipotasyum fosfat maddesi akciğer ve kandaki hemoglobin değerlerini bozmaktadır.
  • Sodyum Aluminosillicate maddesi vücuttaki komplikasyonlara neden olmaktadır. Bu madde böbrek ve karaciğer hastalıklarını tetiklemektedir.
  • Melamin maddesi kanserojen maddeler arasında yer alır.
  • Ani tepki verme, şeker hastalığı, astım, kalp hastalıkları, baş dönmesi ve hipertansiyonu tetikler. Vitamin, mineralden arınmış bu şeker metabolizmayı bozmaktadır.

Süt Tozu Zararları ile ilgili yakından ilgisi olan Nescafenin Faydaları ve Zararları Nelerdir? incelemenizi öneririz.

Süt Tozu Nasıl Üretilir?

Sütün ısıl işlemlerden geçtikten sonra toz haline gelmektedir. Her firmanın kendine has yöntemlerle ve aşamaları bulunmaktadır. Ama genel olarak bakarsak hemen hemen çoğu firmalar aynı işlemi yapıp süt tozu üretimini gerçekleştirirler. Peki Süt tozu nasıl üretilir?

  • Sprey kurutma yöntemi: Bu yöntem en çok tercih edilen yöntemdir. Süt yağlı ya da yağsız tercih edilir. Süt pastörize işleminden sonra buharlaştırıcı cihazlara taşınmaktadır. Bu cihazlar yardımıyla yarı yarıya katılaştırılması sağlanır. Ardından katılaşan süt sprey yardımıyla süt tozu haline getirilir.
  • Tamburlu kurutma yöntemi: En az tercih edilen yöntemdir. Süt tamburların içinde ısıtıldıktan sonra yanın kokusu geçmektedir. Büyük tamburlar ısıtıldıktan sonra içerisine süt dökülür. Sütün kuruyan yerleri de tambura yapışır. Bu sebeple tadı daha kötü olur ve yanık kokusu gelir.
  • Dondurarak kurutma yöntemi: Bu işlem en pahalı yöntemdir ve sütün besin değerlerini korumaktadır. Maliyetin çok olmasından ötürü çok tercih edilmemektedir. Süt önce dondurulur ve bıçakla kesilir ardından püskürtücü makinelere bırakılır. Bu yöntemle işlenmesi daha kolay ve maliyetli olduğu için tercih edilmiyor.
Okumanızı Öneririz;  Saç Spreyin Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Süt Tozu Zararları ile ilgili makalemiz burada bitiriyoruz, okuduğunuz için teşekkürlerimizi sunarız. Konu hakkında yorumunuzu mutlaka bekliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu