Yararlı Bilgiler

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları

Yürüyüş yapınca vücutta neler olur? Yürüyüşün etkisi ne kadar sürer?

Yürüyüş yapmanın faydaları konusuna değinecek olursak; fiziksel aktivitenin hem psikolojik ve hem de fiziksel yararlarını mutlaka duymuş ya da okumuş olabilirsiniz. Şehir efsanelerinin aksine herhangi bir bedensel aktivite yapmak için fitness salonlarına gitmeniz gerekmiyor. Açık havada yürüyüş yaparak aynı etkilerine sahip olabilirsiniz hatta zaman zaman daha iyi psikolojik katkısı sağlar.

Peki yürüyüş yapmanın faydalarını madde madde açıklayalım.

Yapılan araştırmalara göre her gün düzenli olarak 30-45 dakika arasında yürüyüş yapanların, yapmayanlara göre soğuk algınlığı ve grip gibi benzeri hastalıklara daha çok yakalandıkları görülmüştür. Beslenme ve Hijyen ile birlikte fiziksel aktiviteler yapmak da bağışıklığınızı güçlendirir. Ayrıca ek olarak belirtmek gerekirse mevsimsel hastalıkları da daha hafif atlattıkları da görülmüştür.

  • Kalori Yakmanızı Sağlar

Yürüyüş yapmanın faydalarının en önemlilerinden birisi; Amaç kilo vermek veya fit kalmak ise düzenli yürüyüş egzersizleri yaparak bunu başarılabilir. Kalori yakma miktarı yürüyüş yaptığınız bölgeye ve yürüyüş hızına bağlı olmaktadır. Eğimli bir araziye sahipseniz ve hızlı ve tempolu yürüyüşlerle bu amacınıza daha çabuk amacına ulaşabilir.

Düzenli Yürüyüş Yapmak

  • Enerjinizi Yükseltmesini ve Daha İyi Ruh Halinde Olmanızı Sağlar

Yürüyüş aktiviteleri düzenli olarak yapıldığı takdirde vücuda giren oksijen miktarı artırılabilir. Araştırmalarda mutluluk hormonu dediğimiz erdorfin salgılanır bu sebeple depresyon, stres ve kaygı gibi insanların üzüntü seviyesini düşürdüğü görülmüştür. Düzenli yürüyüş yapmanın faydalarından birisi yürüyüş yaparak mutlu hissetmek konusunda destek sağlar.

  • Kalp Hastalıkları ve Diğer Hastalıkların Riskini Düşürebilir

Kalp sağlığına dikkat etmemek ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalmaya neden olabilir. Düzenli yürüyüş yaparak bu kalp hastalıkları, yüksek tansiyon sorununun görülme durumunu yüksek ölçüde azaltılabilir. Ayrıca iyi Kolesterol seviyesini artırıldığında, kardiyovasküler hastalıklara sebep olan diğer kolesterol türlerin miktarı düşer. Yürüyüş yaparak şeker seviyesini de dengelenmesine destek olur ve Tip 2 diyabet hasta olma ihtimalini düşürmesini sağlar.

  • Yürüyerek Kemikler ve Kasları Güçlendirebilir

Düzenli yürüyüşün fiziksel faydaları arasında pekâlâ kas ve kemiklerin güçlenmesi de var. Yürüyerek yapılan egzersiz sayesinde bacak kaslarınızın güçlendiğini görebilirsiniz. Eğimi yüksek olan arazilerde yürüyüş yaparak bu etki arttırılabilir. Yürüyüş yapmanın faydalarından birisi kemiklerin de güçlenmesidir. Araştırmalara göre kemik erimesi olan kişilerde kemik kütle kaybını en az 30 dakika yürüyüşle bunu durdurabileceğini gösteriyor.

Okumanızı Öneririz;  Yüksek Tansiyona Ne İyi Gelir?

Yürüyüş Yapmanın Faydaları

  • Yürümek Yaratıcılığınıza Destek Olur.

İş ve sosyal hayatımızda sorunlarla karşılaştığımızda sorunlara farklı pencereden bakıp farklı bir çözüme ihtiyaç duyarız. Doğru bakış açımızı yakalamakta zorlanabiliriz. Yürüyüş yapmanın faydalarından birisi de; yaratıcı düşünmenizi sağlayan faktörlerden bir tanesidir. Araştırmalara göre daha hızlı düşünerek ve fikir oluşturulmasını destekliyor. Açık havada yürüyen insanlar oturup düşünen insanlara göre yeni ve hızlı fikirler bulabilmektedir.

İlginizi çekeceğini düşündüğümüz en önemli egzersizlerden birisi; Yüzmenin Yararlarları

  • Unutulmamalıdır ki Rutin Kontroller Sağlığınız İçin Gereklidir.

Elbette düzenli yürüyüş yaparak, sağlıklı beslenerek sağlıklı ve yaşam süresini uzatabiliriz. Fakat asla ve asla unutmamanız gereken şey düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak. Dileriz ki asla herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmazsınız. Lakin hayat bu.. Konu sağlık olunca yaptıracağınız rutin kontrollerle tatsız durum oluşursa erken teşhis konulur ve biliyorsunuz ki zaman çok önemlidir.

Yürüyüşün faydalarını kısa cümlelerle madde madde özet geçmek gerekirse;

  1. Yürüyüş kan dolaşımını iyileştirir. Kalp, damar ve beyin damarsal hastalık ihtimallerini düşürür.
  2. Vücuttaki kaslarını güçlendirir buna kalp kası da dahildir.
  3. Yürüyüş egzersiz ve stres durumunda tansiyonun yükselmesini azaltır.
  4. Kan basıncı düzenli olmasını sağlar.
  5. Şişmanlamasını azaltır.
  6. Sindirim daha da kolaylaşır.
  7. Kalbe bağlı ana damarlarda tıkanıklığın vereceği hasarı azaltır.
  8. Beyine oksijen gitmesini sağlar.
  9. Lenfatik tıkanmanın önüne geçer.
  10. Metabolizmayı hızlandırır.
  11. Solunum miktarını arttırır.
  12. Travma sonrası toparlanmanı olumlu yönde etkiler ve hızlandırır.
  13. İyi huylu kolesterol ile kötü huylu kolesterol dengesini sağlar.
  14. Eklem ve kaslar daha esnek olur ve boyunla bel ağrıların önüne geçmeye çalışır
  15. Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  16. Vücut dayanıklılığı yükselir.
  17. Yorgunluk duyumunu azaltır.
  18. Uykusuzluğu azaltır ve rahat uyumanızı destekler.
  19. Mutluluk hormonu (Endorfin) salgılar.
  20. Yaşlılığı geciktirip genç görünmenizi sağlayabilir.
  21. Psikolojinizi iyi yönde etkileyip özgüveninizi yükseltir.
Okumanızı Öneririz;  Göz Sağlığı İçin 10 Püf Noktası

Makaleyi hazırlarken uzmanların araştırmalarını da kattık. Bu araştırmaların kaynakları aşağıdaki linklerde mevcuttur. Okuduğunuz için teşekkür ediyoruz ve sizlere güzel, keyifli yürüyüşler diliyoruz.

Kaynak: 1234

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu